środa, 19 sierpnia 2015

PASZTET Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Cześć:)

Wczoraj wieczorem wielka chęć mnie naszła, na przygotowanie czegoś, czego jeszcze nie robiłam. Jednocześnie zdrowego i smacznego jak i taniego oraz prostego w przygotowaniu:)






Nie od dziś wiemy, że soczewica jest źródłem wielu wartości odżywczych. Zawiera przede wszystkim dużo białka, co jest świetną alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.
Soczewica wpływa także korzystnie na serce ze względu na zawarty w niej potas, a także kwas foliowy, niezbędny dla przyszłych mam i prawidłowego rozwoju ich dzidziusia:)
Dowiedziałam się również, że soczewica (a także między innymi inne warzywa strączkowe) zawiera taniny - związki które osłabiają komórki nowotworowe.
Aby nie stracić wartościowego białka, soczewicę należy solić na 10 minut przed końcem gotowania.
(Ja nie soliłam jej wcale).

Pasztet który upiekłam zawiera również: 

cebulę -  która jest bombą witaminową! Służy sercu, chroni przed nowotworami a także łagodzi objawy infekcji. Posiada witaminę C, A, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, fosfor. Najlepsze jest to, że podczas gotowania czy smażenia, cebula nie traci swoich wartości odżywczych i zdrowotnych:) Do tego jest niezwykle niskokaloryczna, można ją jeść bez obawy o figurę.

marchewkę - Źródło karotenu czyli witaminy A, korzystnie wpływającego na nasz wzrok. Poza tym marchew zawiera sporo wapnia, potasu, miedzi, żelaza, fosforu i jodu. Dodaje nie tylko zdrowia ale i urody:) Nasza skóra nabiera pięknego zdrowego koloru:) Marchewka również nie sprawi że przytyjemy więc jeść możemy do woli:)

seler - posiada nawet do 86 cennych składników. Wszystkich nie wymienię ale najważniejsze to witamina C której w selerze jest dwukrotnie więcej niż w cytrusach, witamina B, kwas  foliowy, witamina PP, wapń, potas cynk i odrobinę magnezu i żelaza.

czosnek - naturalny antybiotyk. Witamin jest w nim tak duuużo, że odsyłam np. TU


Ten pasztet to bomba witaminowa:)! Jest sycący ale jednocześnie niskokaloryczny:)

Zapraszam więc do lektury przepisu:)


                                      


PASZTET Z CZERWONEJ SOCZEWICY




SKŁADNIKI:

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 150 ml oliwy lub oleju
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 duże lub 3 mniejsze tarte marchewki
  •  1/3 utartego korzenia selera
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • sól
  • pieprz
  • 4 jajka
  • masło i bułka tarta do wysypania formy


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy dwiema szklankami zimnej wody. Gotujemy na wolnym ogniu aż wchłonie całą wodę i rozpadnie się na puree.
Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i smażymy warzywa aż zmiękną, zrumienią się i nabiorą słodyczy.
Pod koniec smażenia dodajemy soczewicę i doprawiamy.
Mieszamy masę z koncentratem pomidorowym.
Można ponownie doprawić według własnego gustu i smaku:)
Keksówkę smarujemy masłem wykładamy papier śniadaniowy, ponownie smarujemy i posypujemu na dnie i po bokach tartą bułką.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
Roztrzepane jajka dokładnie mieszamy z masą i wlewamy do formy.
Pieczemy 40 minut.

Do pasztetu można dodać zioła, kminek, grzyby, ostrą lub słodką paprykę.



SMACZNEG!!! :-D







2 komentarze :

  1. Pychotka :) jak lubisz takie pyszności to polecam Ci pasztet z selera i migdałów ;) Coś niesamowitego :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...