środa, 19 sierpnia 2015

LECZO Z CUKINIĄ :)

Bardzo lubię gotować i wymyślać sama, bądź przekształcać podstawowe przepisy:)
Wyrazisty smak, ostrość jest  moim fundamentem, inaczej potrawa nie zaspokaja wystarczająco kubków smakowych. Mam w swoim spisie ulubione zioła i przyprawy jak np. oregano, bazylia, curry, chili pieprz cayenne, estragon, zioła prowansalskie, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.

Dziś przedstawiam równie prosty przepis na Leczo z cukinią. Potrawę przygotowywałam 2 tygodnie temu, ale dopiero dziś mam czas usiąść, zgrać zdjęcia i napisać kilka słów:)


LECZO Z CUKINIĄ




SKŁADNIKI:

  • 3 średnie pokrojone w krążki lub połówki cukinie
  • oliwa do podsmażania
  • 3 duże pokrojone w paseczki cebule
  • 2 duże pokrojone w paski czerwone papryki
  • 1 duże pokrojone w krążki pętko ulubionej kiełbasy / jeśli ktoś nie je mięsa-wtedy nie dodaje
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub pokrojone w plasterki
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych/ lub 4 duże pomidory
  • 1 1/2 kostki rosołowej lub warzywnej
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 duże liście laurowe lub 3 mniejsze
  • 1/5 łyżeczki chili lub pół łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
PRZYGOTOWANIE:

W dużym rondlu lub woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kiełbasę i podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę, chwilę podsmażamy do zeszklenia i przykrywamy pokrywą. 



Dusimy ok 5 minut.
Po kolei do rondla wrzucamy cukinię, paprykę i pomidory, delikatnie solimy, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylię i kostki rosołowe. Wszystko ze sobą łączymy i ponownie dusimy ok 15 minut, co chwilę mieszając. 

Dodajemy czosnek i chili lub ostrą paprykę. Wszystko mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie. 
Doprawić wedle uznania:)
Przepis spokojnie wystarczy dla 5 osobowej rodziny:) 




SMACZNEGO! :)


2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...