Bardzo lubię gotować i wymyślać sama, bądź przekształcać podstawowe przepisy:)
Wyrazisty smak, ostrość jest moim fundamentem, inaczej potrawa nie zaspokaja wystarczająco kubków smakowych. Mam w swoim spisie ulubione zioła i przyprawy jak np. oregano, bazylia, curry, chili pieprz cayenne, estragon, zioła prowansalskie, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.
Dziś przedstawiam równie prosty przepis na Leczo z cukinią. Potrawę przygotowywałam 2 tygodnie temu, ale dopiero dziś mam czas usiąść, zgrać zdjęcia i napisać kilka słów:)
LECZO Z CUKINIĄ
SKŁADNIKI:
- 3 średnie pokrojone w krążki lub połówki cukinie
- oliwa do podsmażania
- 3 duże pokrojone w paseczki cebule
- 2 duże pokrojone w paski czerwone papryki
- 1 duże pokrojone w krążki pętko ulubionej kiełbasy / jeśli ktoś nie je mięsa-wtedy nie dodaje
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub pokrojone w plasterki
- 1/2 puszki pomidorów krojonych/ lub 4 duże pomidory
- 1 1/2 kostki rosołowej lub warzywnej
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 duże liście laurowe lub 3 mniejsze
- 1/5 łyżeczki chili lub pół łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka bazylii
PRZYGOTOWANIE:
W dużym rondlu lub woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kiełbasę i podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę, chwilę podsmażamy do zeszklenia i przykrywamy pokrywą.
Dusimy ok 5 minut.
Po kolei do rondla wrzucamy cukinię, paprykę i pomidory, delikatnie solimy, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, bazylię i kostki rosołowe. Wszystko ze sobą łączymy i ponownie dusimy ok 15 minut, co chwilę mieszając.
Dodajemy czosnek i chili lub ostrą paprykę. Wszystko mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Doprawić wedle uznania:)
Przepis spokojnie wystarczy dla 5 osobowej rodziny:)
SMACZNEGO! :)
Uwielbiam leczo z cukini, ale jakoś w tym roku jeszcze go nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuńLeczo jest pycha:)
Usuń